Prima săptămână: te speli pe mâini și te dezinfectezi regulat. Fierbi suzeta, poate și hainele, ai grijă ca cine îți intra în casă să fie spălat și necontagios. La fiecare sunet te apropii de pat sa vezi ce face, dacă respiră, dacă nu s-a înecat. Cumperi haine din bumbac bio, saltea din coaja de nuc indonezian. Îți dai seama ca multe nu știi despre copii. Începi să citești despre educație, vaccinuri, hrana sănătoasa etc. Îi faci baie în fiecare zi.

Primul an: ai lăsat-o mai moale cu sterilizatul suzetei, dar treaba cu vaccinurile devine serioasă. I-ai dat în sfârșit căciula jos pe timpul verii. Îți e recunoscător și urlă mai puțin.

Anul doi: deja dormi mai bine noaptea, te-ai întors la munca poate. Copilul a descoperit ciocolata, tu ai descoperit ca nu e chiar asa grav, dar măcar să o mănânce după masă. Face mai puține crize (doar când nu-și primește ciocolata) dar tu știi metodele corecte de gestiune a crizelor, pentru că te-ai educat între timp.

Anul 3-4: l-ai făcut pe-al doilea. Știi cum merge treaba, ești trecut prin asta. Te simți mai încrezător și ești mai calm. Își dea seama și copilul, care e mai liniștit decât primul. Îl aduci acasă de la maternitate, și îl lași undeva lângă sora/fratele mai mare “dacă vezi ca nu mai respira mă chemi”. Pentru restul problemelor…mai treci tu din când în când.

Anul 5: ciocolata se mănâncă și înainte de masa. Cel mic ține pasul cu cel mare. Mai ales când e vorba de ciocolată. Băița de fiecare seara are loc acum săptămânal ori ..la nevoie. Ai trecut și de faza cu vaccinurile. Timpul tău se împarte acum la doi. Cel mare e frustrat ori gelos, cel mic se adaptează cu ce are. Mănâncă singur mai devreme, începe să se îmbrace singur. Crizele sunt când alternative, când simultane. Aplici în continuare metodele pe care le-ai învățat, nu te enervezi, nu cedezi, rămâi consecvent, pozitiv, etc.

Anul 7: ciocolata se mănâncă înainte, în loc de, și după masă. Băița se face în funcție de miros. Bai, nu te mai speli și tu? Se joacă împreună sau dorm îmbrățișându-se.  Frați, surori. Tot împreună sunt și la crize și la urlete. Cum, încă țipă ? Metodele n-au funcționat ? Poate ca dacă le-ar fi citit și copiii… Sunt ai tăi, dar nu sunt ca tine și nici cum vrei tu. Sunt cum vor ei și cum i-a făcut natura.

Anul 8: ai mai mult păr alb decât în poza de la maternitate. Dar a meritat. Sunt mari, se trezesc dimineața și își pun singuri de mâncare. Se suie pe scaun să ajungă la frigider. Dacă sparg ceva prin bucătărie ? Poate lasă iar frigiderul deschis… ori ies afară dezbrăcați. Lasă că nu se întâmpla nimic, se descurcă ei. Hi să mai dormim juma de oră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 9338 to the field below: