Mini-ghid de emigrare

Începând cu anul viitor românii vor primi liber la muncă in Europa. În vechea Europă, adică acolo unde contează, unde mai merg încă lucrurile și unde majoritatea emigranților au tras mereu să ajungă. Probabil că încă și mai mulți români își vor lua bocceluţa la spinare și o vor tăia către vest. Austria, Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie etc. Unde or găsi de muncă.
Care aveți de gând să o luați spre Germania, iată câteva sfaturi să aveți de drum.
1. Învățați limba. E nasol fără. Deși destui vorbesc engleza, nu vă așteptați să vorbiți cu vecinii, la poştă, la primărie ori la brutărie în engleză. Chiar și puțină germană înseamnă ceva și e un lucru apreciat de nemți.
2. Așa cum iarna nu-i ca vara nici Germania nu e ca România. Setați-vă asta în cap de la bun început. Deși împărtășim mai multe decât acum 25 ani, multe din lucrurile care păreau firești și normale în România, s-ar putea ca în Germania să nu fie. Spre exemplu, nu vă mirați că asigurarea la un Porsche costă mai puțin ca la un Logan, și nici când îl veți vedea pe vecinul cu Z3 că mătură trotuarul de frunze. La ei, așa ceva e la fel de firesc precum joggingul. Belitul ochilor urmat de “haide bă, mă lași…!” nu ajută la nimic. Mai bine încercați să înțelegeți mentalitățile locului.
3. Aveți răbdare și gândiți pe termen lung. Românii sunt  temperamentali iar Romania e o țară în permanentă schimbare. Germania nu e. Aici contează stabilitatea, consecvența. Nu vă schimbați banca, asigurarea, internetul, locuința ori jobul la fiecare 6 luni. Pe termen lung s-ar putea să fie mai mult de pierdut.
4. Nu vă gândiți la voi ca la imigranți ci purtați-vă firesc. În Germania sunt prea mulți străini de prea multă vreme ca un român în plus sau în minus să mai schimbe ceva. In plus, s-ar putea să vă surprindă toleranța de care dau dovadă oamenii. Dacă aveți impresia că nu veți găsi de muncă pentru că sunteți român, sunteți pe drumul cel prost. Angajatorii caută oamenii care să facă o anumită muncă pentru o anumită sumă de bani. Dacă au găsit omul potrivit, puțin le pasă dacă el e alb, galben, negru, gras ori slab. Pe firme le interesează businessul, nu politica.
5. Informați-vă bine și respectați legile. Dacă calci pe bec, șansele sa scapi sunt mici. Și nici nu câștigați aprecierea cuiva. Cuvinte ca “șmecher, baştan, barosan” nu cred există în limba germană.
Sper să ajute.

One thought on “Mini-ghid de emigrare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 9381 to the field below: