Sărac dar sexy

Vulpi alergând prin oraş, o uriaşă paradă gay, dj mixand în mijlocul străzii, la fel de multe biciclete precum maşini, focuri de armă în amiaza mare.
Berlinul e un oraş nebun, cu oameni nebuni, care te contaminează şi te bine dispune instantaneu. Îți administrează o doză de endorfine, care te ține încă mult timp după ce l-ai părăsit.
Încerc să mi-l imaginez pe vremea zidului, aşa cum apare în filmele şi pozele făcute atunci. Un est oprimat sălbatic şi un vest în care libertatea şi prosperitatea erau încercuite de un zid odios. Un portet de familie oarecare avea pe fundal Poarta Brandenburgului, pustie, ca într-un no man’s land decupat din filmele cu apocalipsa. Personajele din fotografie aveau voie să se pozeze dar nu puteau depăși ghiveciul de flori din spatele lor. Era limita dincolo de care paznicii ar fi deschis focul. Oraşul era mutilat, deprimant, sufocat. În 20 ani a devenit exact opusul. Iar reţeta a fost una originală. Berlinul nu a devenit elegant ca Viena ori grandios ca New Yorkul. Este “sărac dar sexy” aşa cum l-a numit primarul lui. Zidul a devenit o dungă pe asflat, platformă artistică ori monument istoric. Diferențele est-vest sunt insesizabile. Mobilele vechi și distruse, pereții decojiți, subsolurile nerenovate s-au adunat la un loc și s-au transformat în cafenele și baruri accesibile unde oamenii nu vin doar ca să fie văzuți de alții. Capitala Germaniei este cel mai ne-german oraş al ei. E ieftin, tânăr, non-conformist, boem, cosmopolit, murdar, unde engleza se vorbeşte la fel de mult ca germana, unde se merge mai mult pe bicicletă decât cu maşina. Este o metropolă de milioane de locuitori, pe care am străbătut-o în lung și în lat cu bicicleta, trecând pe roșu, sărind de pe trotuar pe carosabil și invers și, în care, uimitor, nimeni nu s-a scandalizat, nici măcar șoferii.
Nu degeba se spune că e un oraş forte tolerant.

O galerie foto : “The Berlin Wall, Then and Now

One thought on “Sărac dar sexy

  1. Da. Am vazut si noi vulpile si ne-am minunat. A fost ciudat pentru noi, bucuresteni, sa vedem alte animale pe strazi, in afara de caini.
    Iar traficul biciclistilor era un spectacol pentru noi de fiecare dimineata: ne uitam pe geam sa vedem cum misuna si cum se fac ambuteiaje de bicicleta la semafor.

    A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 7394 to the field below: