Să revenim la nemţi că n-am mai vorbit de mult timp despre ei.
Una din problemele lor e birocrația şi se plâng de asta. Partea bună e că birocraţia lor nu înseamnă haos. E una organizată, nemţească. Asta înseamnă că pentru cutare operaţiune trebuie să completezi un formular de 7 pagini să îl pui la poştă şi să aştepţi 3 luni răspunsul.
Din fericire este însă clar cum îl completezi, unde îl trimiţi şi poţi fi sigur că în 90 zile ai răspunsul în cutia poştală. În prima lună în Germania am primit mai multă corespondenţă cât într-un an intreg în România. Dacă pleci mai mult de două saptămani de acasă e recomandabil să rogi un vecin să îţi golească cutia altfel rişti sa devină plină.
Aproape totul în Germania se rezolvă cu o scrisoare. Sau, în unele cazuri, cu mai multe.
Şi pentru cele mai simple comunicări nemţii preferă o scrisoare. Am primit scrisoare şi de la banca de sub mine ca să îmi spună că mă aşteaptă să îmi deschid cont.
Ceea ce e puțin ciudat și nu se potrivește cu grija lor pentru mediu.
Campionul este însă furnizorul meu de net. Dupa ce m-am abonat (prin telefon) am început să primesc acasă plicuri. Câte două-trei deodată. Nici azi nu știu dacă le-am citit pe toate. Deunăzi am cerut schimbarea conexiunii la noua adresă. Am făcut cererea online după care am început să primesc scrisori. Primele două au sosit simultan. Una îmi recapitula cererea facută deja. Cealalta îmi spunea că voi primi o alta în care mi se va comunica data exactă la care vine tehnicianul sa rezolve conexiunea. Între timp a venit și aceasta plus încă una, pe care n-am citit-o.
Partea buna la acest obicei cu scrisori este că și pentru treburile pe care eram obişnuit să le rezolv cu drumuri multiple și diverse cozi pe la diverse birouri, aici se folosește tot poşta. Şi totul prin scrisori simple, aruncate în cutia poştală. Până și consulatul american a trimis paşaportul cu viza printr-o scrisoare simplă, deşi m-am rugat de ei să o pună recomandată. Oamenii par să aibă foarte multă încredere în poştă. Pentru că comerțul la distantă e foarte folosit plicurile nu conțin numai hârtii. Am primit în cutie obiecte precum cabluri ori baterii.
Am ajuns să verific poșta de 2-3 ori pe zi. Dimineața vin scrisori, pe la prânz vine omul cu coletele care îți lasă un bilețel dacă nu te găsește acasă, pe urmă mai sunt ziarele gratuite livrate de copii. Și, bineînțeles, reclamele. Care sunt atât de multe încât se livrează organizat, împachetate într-un fel de copertă care e tot o reclamă desigur. Am tot atâta hârtie de aruncat cât gunoi menajer. Dacă nu s-ar recicla m-ar costa enorm pentru că mi-ar mai trebui încă un tomberon.

One Reply to “Birocrație germană”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 6998 to the field below: