Acum vreo doi ani, când încă nu ne așezasem la casa noastră după plecarea din România, am stat câteva zile într-un apartament închiriat. Era spre sfârșitul lui Septembrie și luasem pentru dormit niște bermude și un tricou cu mâneci scurte, că doar nu era să mă gândesc că pot suferi de frig tocmai în Germania; deși știam că toamna nu-i ca vara iar apartamentul era la demisolul unei case unde locuia și proprietarul, cumva cam la marginea unui sătuc. Ziua n-a fost prea frig dar noaptea, la țară, e răcoare nene. Așa că s-a făcut mercurul mic de tot în termometre iar eu am început să invoc agentul termic, învârtind de zor la robinetele caloriferelor. Dacă pe la 9-10 seara încă mai se mai simţea ceva prin elemenți, pe la ora 11 erau bocnă. Nu pricepeam defel de ce nu mai merge. În final am ieșit pe hol și am găsit camera unde se afla centrala. Era o matahală de vreo 2 metri înălțime așa că n-am avut curaj să mă dau la butoanele ei dar era evident că era oprită. Am bătut la ușa proprietarului sperând că îl pot convinge să o repornească. Aiurea, după ce i-am dat banii nici nu l-am mai vazut la față, cred că s-a ascuns de mine timp de 4 zile. Și chitanța mi-a lăsat-o în ușă, când eram plecat. Așa că n-am avut încotro decât să mă bag în pat și să trag pe mine pilota cea groasă din dotare. Trebuie să recunosc că am dormit buștean. Acolo sub pilotă a fost cald și bine.
Așa am aflat eu pe pielea mea filosofia germană cu privire la încălzire. Noaptea căldura se oprește din mai multe motive: 1.noaptea nu umbli prin casă, așa că ce sens are să încălzești toate camerele când tu stai în pat; și de ce să încălzești dormitorul când oricum ești învelit cu o pătură groasă. 2. Pe frig (16-18 grade) somnul e mai bun. 3. Căldura e scumpă. Corect? Corect.
În România statul bagă caldură în primul rând noaptea, din simplul motiv că noaptea e mai frig. Ceea ce și asta e logic. La nemți obiceiul e atât de puternic, încât în clădirea în care stau centrala se oprește automat pe timpul nopții (vreo 4-5 ore maxim). Chiar dacă fiecare apartament plătește oricum separat căldura după cât consumă. Unde pui că dormitul iarna cu geamul dechis pare să fie un sport destul de răspândit pe aici. Dacă așa sunt obișnuiți de mici, atunci e explicabil de ce la 10-12 grade (cu soare) toate decapotabilele sunt deschise, iar copiii țopăie în tricouri.
Acuma, de voie de nevoie, m-am adaptat la stilul local dar nu regret. Mi se pare mai bun, în final. Nu îmi imaginez că în România obiceiul se va schimba prea curând. Într-o țară traumatizată decenii de frig și foamete, cred ca e cam devreme să spui cuiva “dormi în frig, că dormi mai bine”. Dar, pe bune, puteți încerca, un pic de frig face bine la somn!

2 Replies to “Nu vă fie frigă!”

  1. Nu stiu frate, poate acolo nu vajaie asa tare vantul la feresti sau nu il aud localnicii… Conceptul de frig in capul meu nu are cum sa fie sinonim cu confortul, oricata filosofie germana ar fi in el! Bine spus la final!
    Pai dupa o copilarie cu ierni in care invatam la birou cu manusi in maini si geaca groasa pe mine. In care dormeam cu caciula si sosete pe langa pijamaua/treningul groase, poate simt ca a venit timpul sa umblu prin casa in sort si tricou si desculta… macar sa uit un pic de frigul de afara si de iernile friguroase din casa unde am copilarit! Ok, ziua opresc caldura! Nu e tot o forma de economie? Daca tot nu e nimeni acasa, ce sens are sa fie cald?

  2. Dragutule, ma bucur ca te-ai adaptat ai ca ai inteles ca asa e sanatos..
    ..Eu de cand m-am mutat la casa (din nou) numai asa traiesc… Sunt obisnuita la 18-19 maxim 20C… Si mi-e foarte bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 2804 to the field below: