Integrationem est!

De ceva vreme am început cursul de limba germană. Era și cazul, ca altfel nu reușeam să țin pasul cu fi-mea care, de când cu grădinița, a început să mă ia deja uneori direct pe germană. Statul organizează pentru străini ceea ce se numește Integrationkurs. În esență, un curs intensiv de limbă germană, inteligent subvenționat. Adică inițial plătești jumate din preț iar dacă la sfârșit dovedești ca ai și învățat ceva pe banii lor mai primești înapoi încă 25%. Deci, în final, plătești cam 60 cenți pe oră. Asta ține cam 8 luni, până când ar trebui să vorbești limba suficient cât să te descurci cu toate cele.
Cum ar zice nea Gigi, la curs e frumos, vine lumea, mai cunoști oameni, mai bei o cafea la bufet…și uite așa mai afli tot felul de oameni și povestea lor despre cum au ajuns în Germania. Sunt azilanții, care ajung aici clandestin, e categoria bunicilor care vin dupa copii să aibă grijă de nepoți, apoi noile valuri de emigranți din sudul Europei, cum ar fi spaniolii. Sau întârziații, unii care sunt de mult aici și vorbesc deja limba dar s-au gândit ei că ar fi cazul să o vorbească și corect (gramatical).
Germana e mai grea primii 2-3 ani, pe urma o dovedești tu. Mă face să ma gândesc la LEGO, pentru că combini și dezbini mereu câte ceva ca să formezi un cuvânt nou. Nu mi se pare că seamană deloc cu firea nemților. Li s-ar fi potrivit mai mult engleza, care e mai simplă și mai practică. Dar mai vedem după ce mai aprofundez. Și germana și pe germani.
Pe curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 2194 to the field below: