Top 3

Socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă. Adevărat spus. Multe din cele ce mi s-au întâmplat în ultimul an şi jumate confirmă zicala. Spre exemplu, nu am intenţionat niciodată să ne stabilim în Germania dar conjuctura planetelor a făcut în aşa fel că taman acolo să nimerim. Şi n-am nimerit rău. Cum topurile şi statisticile sunt mereu la modă iată o listă personală cu câteva din beneficiile de bază, gratuite şi imediate accesibile oricărui om de rând ce vieţuieşte paşnic între graniţele Vaterlandului.
3.Bratwurstul. Am fost avertizat de la început: “Cel mai important cuvânt din limba germană este bratwurst.” Nu mi-a trebuit mult până am înţeles de ce. Se produce în variate modele, dimensiuni şi culori. Unele mai bune ca altele. La orice bâlci, sărbătoare, adunare, cârnaţii sunt nelipsiţi. Pâna şi la sărbătoarea căpşunilor există un stand care vinde bratwurst.
2.Biciclismul. Nemţii par să se fi născut pe bicicletă. Sau daca nu s-au născut cu siguranţă au primit una la scurt timp după. 40% din nemţi folosesc bicicleta de câteva ori pe săptămână iar 15% zilnic. Au şi unde. O reţea de 12.000 de km de rute cicliste străbate Germania în lung şi în lat şi chiar în diagonală. Plus ce mai e prin localităţi şi rutele regionale. Se merge pe două roţi la muncă, la cumpărături, la şcoală.
1.Toleranţa. Spre deosebire de Ştefan cel Mare, pe plaiurile astea non-mioritice oamenii sunt foarte toleranţi şi deloc degrabă vărsătoriu de sânge. Să zicem că nu opreşti la trecerea de pietoni. Ceva foarte puţin probabil având în vedere că aici şoferii cedează uneori pietonilor şi când nu e trecere. În loc de tradiţionalele flegme, înjurături şi alte urări, primeşti cel mult o privire mirată sau chiar o mare şi nemeritată porţie de ignoranţă. Nimic despre morţii, răniţii, mamele ori ‘mnezeii lui de emigrant.
Premiul pentru popularitate: Deşi nu mai face parte din topul meu, ar fi nedrept să las la o parte berea. În Germania ea are 3 calităţi: e multă, e bună şi e ieftină.
Aşadar, chiar dacă socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă, asta nu e neapărat ceva rău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 7999 to the field below: