După facultăți (II)

Hai să vedem cum este pe băncile școlii la mica universitate a marelui Ducat de Luxemburg. Ei bine, după o facultate și un master în România credeam că știam la ce mă aștept. De fapt, nu știam nimic. Făcusem cu doi ani înainte un master la cea mai prestigioasă universitate românească. Mergeam la cursuri de 3-4 ori pe săptămănă, 2-3 ore unde veneau 8-9 studenți, o somitate plictisită ne povestea ceva ce în parte știam din facultate și pe urma plecam acasă. Privind retrospectiv, mi se pare un fel de cercul amatorilor de drept.
Să nu divaghez. Primul lucru care m-a surprins a fost acela că directorul de program ne cunoștea deja (din dosarele de admitere) și despre fiecare reținuse detalii importante. Unde am lucrat, ce am studiat, din ce țară venim. Mi s-a părut o dovadă a seriozității cu care își făcuse treaba și a respectului pe care îl avea față de studenții lui.
Al doilea aspect total diferit este cantitatea de informații. Masterul 2 este un veritabil job full-time. Pleci dimineața și mai vii seara acasă. Dacă n-ai ore continuu, tot stai la bibliotecă să studiezi sau să lucrezi la proiectele de grup. Informațiile sunt actuale, pertinente și multe. Lucrul în grup reprezintă regula. Echipele sunt de 4-6 oameni și nu ai tot timpul opțiunea să îți alegi partenerii. Argumentul este simplu. Nici în viața profesională nu îți alegi colegii de serviciu și trebuie să înveți să lucrezi în echipă cât mai devreme posibil. Lucrările sunt în cea mai mare parte cazuri practice. Situații reale la care trebuie să cauți soluții. Toate lucrările sunt prezentate în fața întregii clase de toți membrii grupului, de cele mai multe ori însoțite de un suport vizual, un pps.
Întreg masterul 2 este foarte orientat către practică. Examenele sunt cazuri practice, disertația tipică de la sfârșitul studiilor nu există, fiind irelevantă în acest ultim stadiu al ciclului universitar.
Alt lucru suprinzător este corpul profesoral. În România eram obișnuit cu prezența la catedră a unor oameni ce purtau mereu titlul de prof.univ, conf.univ, lector și întotdeauna dr. Mi se părea admirabil. N-aveam termen de comparație pe atunci și mi se părea ca mă învață lucruri de mare valoare (ceea ce a fost adevărat). În partea asta a Europei titlurile parcă sunt ceva mai scumpe la vedere. Titlul de doctor e mult mai rar ca prin România iar o diplomă de master este afișată cu mare mândrie chiar de cei mai importanți profesioniști și cadre didactice din domeniu. În plus, corpul didactic este predominat de fapt de practicieni. Și nu oricare. De cei mai importanți profesioniști de pe piață locală sau străină, de oameni care dimineață participă la tranzacții ori procese care apar pe prima pagină a ziarelor și care după-masă vin la universitate și prezintă ultimele tehnici în materie. Această metodă aduce o valoare uriașă procesului de învățare. O perspectivă din interior care nu poate fi deprinsă din nicio lucrare academică.
Profesorilor le place și le pasă de ceea ce fac. N-au aere, indiferent cât de sus sunt. Și unii chiar sunt sus. Nu se jenează să vină la cursuri cu bicicleta sau cu motorul. Niciodată nu te fac să te simți jenat sau neimportant. Profesorii și studenții ies la dineuri împreună și nu e surprinzător să vezi cursuri desfășurându-se pe pajiștea din curtea universității. Orice critică e adusă pe un ton foarte diplomatic și elegant și nu excede niciodată activitatea didactică. Respectul față de studenți e foarte mare și asta îi face să fie dezinhibați și lipsiți de complexe. Și cu toate astea, n-am văzut pe nimeni să și-o ia în cap. Relația student-profesor e reală, relaxată și informală. Dacă vrei să vorbești cu el nu trebuie să pândești pe coridoare. Îi scrii un mail și te va primi în biroul lui/ei. Te ajută cu sfaturi de carieră sau chiar te va sprijini să îți găsești un job. Am fost uimit să constat că directorul meu era la curent cu situația studenților lui din anul precedent. Poate nu neapărat că-i păsa de tine dar cel puțin îi păsa de el și de facultatea lui tu fiind produsul școlii pe care el o reprezintă și care va fi asociată cu succesul sau eșecul tău profesional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 5409 to the field below: