După facultăți ! (I)

Cu mare întârziere aș vrea să scriu câte ceva despre anul pe care l-am petrecut la universitatea din Luxemburg. Nu știu de ce am așteptat așa de mult. Cred că de lene. Eu zic că informațiile sunt interesante și nu doar pentru eventuali studenți ci și pentru cine e cât de cât interesat de chestiunea educație, în România ori aiurea. Eu nu sunt dar îmi place să povestesc.
Universitea din Luxemburg e o universitate tânără și destul de mică. Avantajul este că are părinți foarte bogați. Și foarte ambițioși. Guvernul luxemburghez nu pare că s-a uitat la bani când s-a hotărât să puna bazele așezămâtului academic. Era și normal. Cel mai bogat stat al UE să nu aibă el o Universitate calumea ? Partea bună e că pe lângă voință au avut și cap. D-aia a ieșit un lucru așa de bun. Universitatea are trei campusuri în capitală. Pe lângă campusuri există și cămine pentru studenți. Aici se numesc residence. E de înțeles de ce. Să vă explic în scris cam cum arată. Se ia o vila de tip Cotroceni, cu 2-3 apartamente de 2-3 camere, iar în fiecare cameră se bagă câte un student. Aceștia împart dependințele, complet dotate (mașină de spălat, uscător, frigider, internet wireless, etc). Universitatea nu și-a construit cămine, în sensul clasic al cuvântului, pur și simplu statul a cumparat clădiri de locuit pe care le-a transformat în rezidențe universitare. Și după cum vă spuneam, nefiind zgârcit, a cumpărat locuințe de calitate. Dar și o mănăstire. Da, există și un cămin care are aspect de cămin studențesc. Nu așa de murdar ci așa de mare. O fostă abație a fost transformată într-un fel de hostel unde studenții și studentele stau ceva mai înghesuiți. Un loc într-o astfel de rezidență costă în jur de 300-350 eur. Pe lună. Vi se pare mult ? Lor nu, pentru că toți studenții de naționalitate luxemburgheză primesc din partea statului în jur de 1300 eur/lună. Parțial cu titlu de bursă parțial cu titlu de împrumut ce va fi rambursat după studii. Străinii primesc și ei aceiași bani dacă lucrează în Luxemburg.
În prezent este în construcție un maaare campus, care va fi și un mare centru de cercetare, situal la Belval, unde vor fi mutate și o parte din facultățile existente. Să nu va mai amețesc cu detalii că sunt pe google, vă spun doar că valoarea proiectului e undeva de la 10 miliarde de euro. Ca să va dați seama cam se va construi acolo. V-am zis că sunt bogați și ambițioși.
Dacă nu prinzi loc în rezidență va fi destul de greu să găsești o locuință din cauza prețurilor foarte mari. Adică o garsoniera (pardon, o camera mică, mică) poate costa în jur de 600 eur. Asta în cazul în care vei găsi pe cineva dispus să închirieze unui student.
Partea bună e că studiile sunt cvasi-gratuite. Taxa anuală e vreo 400 eur pentru un master. Pentru ceea ce primești, credeți-mă ca suma e simbolică. Există și avantaje ca student. Cu 25 eur/semestru călătorești cu orice mijloc de transport terestru în tot ducatul (mai puțin taxiul), poți merge la sală de fitness/piscină cu 1,5 eur iar la cantina universității mănânci un prânz cu 3-5 eur.
Serviciile administrative (secretariatul) sunt impecabil puse la punct. N-au nicio legătură cu conceptul de secretariat așa cum este el cunoscut în România. Toată lumea zâmbește, totul e perfect organizat. Primești prompt prin poștă tot ce îți trebuie, cardul de student, foile matricole, releveele, inclusiv vreo 10 certificate de student pe care să le folosești la nevoie. Biblioteca nu e formidabilă dar în schimb ai acces la nenumarate  baze de publicații în format electronic, absolut impresionante, din toată lumea, unde poți găsi lucrări dintre cele mai cele.
Va urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 9517 to the field below: