După zece ani

“‘tu-ți America mătii!”… se auzi brusc de afară și la fel de brusc ne-am trezit și noi. Era înjurătura preferată a lui Nae, care-și suduia măgarii nedisciplinați ce o luaseră razna pe pajiștile din apropiere. Nae nu era cabanierul ci un argat ceva, un om bun la toate. Era un tip micuț, cu barba scurtă și îmbrăcat într-o salopetă albastră. Îmi lăsa impresia unui matelot asprit bine de viață și de mări. Nu știu exact de ce, poate omul nu fusese în viața lui pe mare dar mie așa îmi părea. Fuma pe banca din fața cabanei și își bălăngănea picioarele prea scurte ca să atingă pamântul. Ținea țigara întoarsă spre interiorul palmei, ca oamenii simpli. Cred că trăise mult în singurătate, poate la cabană sau în altă parte. După ce că era divorțat, îl mai părăsise și fiica. “A plecat dupa p..ă în Italia!” N-avea noroc. Până și câinele îl lăsase baltă: “S-a dus cu turiștii dă-l dreacu.” Ca o ironie a sorții, acum se bucura doar de efemerele vizite ale drumeților, de la care își lua la revedere dupa 1-2 zile, lăsându-l singur cu măgarii lui neascultători. Nu te privea niciodată când îți vorbea. Se uita tot timpul în sus, spre creastă. Uneori îl auzeai spunând dintr-o dată : “Uite, vine! – Cine vine dom Nae? – Turistul, uite vine, îl văd.” Te uitai mult și bine până începeai să vezi și tu ceva. E clar ca omul avea darul vederii la distanță. Sau poate doar o nevoie acută de companie.
La Urlea, în Făgăraș, am petrecut două nopți, înainte să pornim pe un drum istovitor via lacul si vârful cu același nume. Traseele din Făgăraș sunt cunoscute pentru lungimea lor, locurile de popas dureros de distanțate între ele. Cu oboseala fizică te mai descurci până la urmă dar sentimentul de izolare e mai parșiv. Te cuprinde încet și ține mai mult. După ore de mers, creierul se deconectează încet-încet de la realitate de la orice și imaginile cu care rămâi în cap după ceva timp par puțin ireale. Un fel de fata morgana cu efect întârziat. Nu știi exact dacă chiar ai văzut cutare sau memoria exagerează ori poate confunzi cu imaginile dintr-un film sau chiar dintr-un vis… Ca să te lămurești trebuie să te întorci acolo.
Prietenul cu care am fost atunci pe munte nu mai este astăzi. De curând am citit că și cabana Urlea a ajuns o paragină ca urmare a dispariției proprietarului. Cine știe ce s-o fi ales de Nae. S-o fi întors pe mare ? 🙂 Măgarii lui umblă în sfârșit liberi ?…
Sigur, viața merge mai departe. Și totuși, o întrebare ramâne: Ce legătură avea domnule America ?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 2853 to the field below: