A nins pentru prima oară în Luxemburg acum câteva zile. A nins bine, în toată regiunea. Tot orașul s-a blocat, exact ca și în București. În Belgia am auzit că au fost cozi de 20km pe autostrăzi iar în estul Franței se pare că a fost groasă de tot pentru că toată lumea acuză autoritățile că n-au făcut nimic pentru a curăța șoselele. De fiecare dată când ninge e haos în Luxemburg, îmi spune o colegă. Sună cunoscut ? Of course… E totuși și o diferență și anume calmul cu care ei abordează situația. Mi-a luat cam o oră până am ieșit din oraș (în mod normal durează 15 minute) până am trecut peste intersecții blocate, cu viteza melcului și abia dacă am auzit un claxon-două. Nicio flegmă, niciun pumn, nu s-a bătut nimeni, au acceptat situația, iar șoferul autobuzului în care eram chiar se amuza cu un taximetrist pe seama unui individ care ne blocase pe amândoi și nu prea avea chef sa elibereze cumva drumul (îmi timp ce latino-balcanicului din mine îi venea să-i crape capul). Se tot spune că noi știm să facem haz de necaz dar cred că asta cere și puțintică rabdare, cred, ceea ce la români nu se găsește.
Că tot veni vorba de luxemburghezi, poate ar merita să spun și câteva lucruri despre ei. Bogații Europei se pare că erau destul de modești acum câteva decenii, până când vreun conducător deștept a avut ideea de a transforma ducatul într-un centru financiar. Prin anii 60 erau doar vreo 5 bănci în Luxemburg (acum sunt peste 150, dintre cele mai mari din lume). Au adoptat o legislatie foarte liberală, au fost primii care au liberalizat conturile bancare în valută, au promovat puternic UE precum și orice uniune economică/financiară/monetară/comercială realizând că sunt prea mici pentru a se descurca singuri, și-au vândut țara investitorilor bogați, au deschis porțile imigranților și tot așa până s-au îmbogățit. Cam repede zic unii. Nu e exclus. Băiețașii sunt cam de cartier, multe fete cam piți și am văzut chiar și cocalari, adevărați, așa cum nici în România nu mai vezi la ora asta. E adevărat, cred că cei mai mulți sunt imigranți. Și oricum sunt o mică parte. Însă la ce PIB au, credeam că o să găsesc numai specimene cu pedigree. Ceea ce mi se pare de admirat la acest popor mic (printre altele) este faptul că are și și-a păstrat o limbă proprie ! Da, aici oamenii vorbesc luxemburgheza. De ce e de admirat ? Pentru că nu e limbă oficială, administrativă (franceza și germana sunt), pentru că sunt o mână de oameni și pentru că 40% din populația locală este formată din străini. Toate condițiile ca să omoare limba locală dar uite că la ei încă ține.
A, încă ceva. Într-adevăr au multe mașini scumpe dar în niciun caz ca în București!

One Reply to “Luxemburg”

  1. Ba nene, poate ca romanii sunt mai stresati decat toti ceilalti, pentru ca invariabil, daca intarzie, gasesc un bou de sef de departament la serviciu, care le taie ziua de salariu sau care tipa o juma’ de ora la ei ca turbatii, ceea ce oamenii civilizati, educati si europeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 4658 to the field below: