O iarnă de 7 grade. Pe Richter

A venit iarna. Care, aşa cum ne-a zis preşedintele, nu-i ca vara. Ceea ce totusi, poate nu-i chiar aşa o inepţie. Sunt unii care încă nu-şi dau seama ce înseamnă iarna. Cum ar fi primarii din Bucureşti. Primarii, nu primarul, aţi citit bine, pentru că Bucureştiul e oraşul cu 7 primari, dacă aţi uitat. Unii au 7 coline, noi avem 7 primari.
După primele 24 ore de ninsoare, totul a fost paralizat. De fapt, în România iarna nu e un anotimp, e o calamitate. Spui iarna cum spui cutremur, inundaţie, incendiu, etc. În Bucureşti, nu s-au curaţat şoselele de zăpadă decât după vreo două zile. Pardon, au început să se cureţe câteva bulevarde după două zile. Primariile au zis că şoferii sunt de vină, că au ieşit un milion de maşini pe stradă şi nu s-a putut curăţa. Şoferii l-au injurat pe Oprescu; ceea ce mi se pare rezonabil. Oprescu pe drumari, că au fugit cu banii de antiderapant. Dacă Oprescu e atât de fraier încât să-l fure partenerii, ar trebui să-şi dea demisia. Zic eu. N-avem nevoie de papagali ci de bărbaţi. Şmecheraş la vorbă, dar cam păcălici la fapte domnu doctor.
Nişte buldozere sictirite dau zăpada de pe carosabil. Adică o dau peste parcările de pe partea dreaptă. E şi asta un fel de reciclare a zăpezii. Şoferii “se râd” pe seama proprietarilor care îşi vor găsi maşinile îngropate dimineaţă. Ar putea întoarce lama buldozerului şi să dea zăpada pe stânga, pe spaţiul verde dintre benzi, unde nu deranjează pe nimeni. Cine să le spună asta ? Cui îi pasă ? A doua zi dimineaţa, vin şoferii cu lopeţile şi îşi eliberează maşinile de sub nămeţii aruncaţi de maşinile de deszăpezire (sau, în acest caz, de înzăpezire). Evident, ei aruncă zăpada din nou în stradă. După care pleacă cu maşina şi un altul vine şi ocupă locul gata curăţat. Primul se întoarce şi se oftică. A mai fost şi naiv, să lase un afiş “Vă rog nu parcaţi, am muncit la lopată !”
Tramvaiul 41, ultima redută a transportului public de suprafaţă (adică singurul mijloc de suprafaţă care încă merge), nu mai merge. E blocat la intersecţia cu 1 Mai. Nimic nou, se întâmplă în fiecare an, în prima zi de ninsoare. Sunt 4-5 tramvaie unu după altul care nu pot depăşi intersecţia. Poliţia vine şi dă prioritate celorlalte sensuri. Şi eu care credeam că transportul public este prioritar.
Autorităţile au fost luate prin suprindere de iarnă, ca în fiecare an şi ziarele remarcă din nou ironic acest lucru, ca în fiecare an. Oare nu se găseşte niciun şmecher să ne ia toată zăpada şi să o exporte ?

3.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 4161 to the field below: