Ca să ajungi în Las Vegas din California trebuie să mergi mai bine de 3 ore prin deșert. Într-o parte deșertul Mojave, în cealaltă Valea Morții. Văzut din mașină deșertul e un peisaj spectaculos. Dacă te-ai duce la câțiva metri de șosea încât să nu mai auzi vuietul mașinilor ar deveni îngrijorător. Iar dacă te-ai rătăci, cu siguranță ai muri de panică înainte să mori de sete. Când a început goana după aur în California, acest deșert de sute de kilometri a fost traversat cu căruța de căutătorii care veneau dinspre est. O poveste tipic americană, s-ar spune pe aici.
Ne-am apropiat de Vegas odată cu o furtună ce venea dinspre sud. În dreapta și în stânga, cât vezi cu ochii deșert, mărginit de niște munți parcă de pe altă lume, învăluiți într-o ceață ciudată iar în față, nori și fulgere. Îmi cam pierise entuziasmul. Eram deja de 3 ore în deșert și știam că prin zona aia cu furtunile nu-i de glumă.
N-am mai avut timp să mă gândesc prea mult. Cu Vegasul faci cunostință rapid, fără prea multe formalități. Din mijlocul pustiului apar brusc siluetele hotelurilor de căte 1 miliard de dolari bucata. Le spun hoteluri pentru ca încă nu s-a inventat alt cuvânt, dar credeți-mă că nu e decât 10% din ceea ce în mod normal se numește un hotel.
Motto-ul orașului este “Ce se întamplă în Vegas, ramâne în Vegas.” Aici e permis să fumezi, sa bei pe stradă, să porți arme la vedere, prostituția e legală și se vinde ca popcornul, la fiecare colț. Dar nu asta e ideea. În Vegas, multe lucruri de neimaginat au devenit realitate și probabil că multe nu se vor întampla decât acolo.
Vegasul este locul în care marxiștii ar muri de inimă rea ori s-ar converti la capitalism.
Nu are sens să pun poze, nici să descriu orasul. Vă doresc ca măcar o dată în viață să ajungeți aici.
Când o veți face, să nu ratați ascensiunea în turnul Stratoshpere la apus. Orașul vă va taia respirația. Dincolo de el, se vede pustiul care îl înconjoară și îl ascunde parcă de restul lumii. Ca o ultimă (de fapt singura) concesie făcută modestiei și cumpătării de către cei care l-au creat.
Într-adevăr, de la bogăție la deșert sunt doar câteva străzi și un panou de rămas bun.

(Click pe poză pentru mărire)
dsc_0213.jpg

5 Replies to “America (5) – Las Vegas”

  1. Si eu ma asteptam sa fie un kitsch dar nu e chiar asa. E greu de explicat. Lucrurile sunt facute extrem de serios. si chiar daca sunt replici ale turnului eiffel sau ale sfinxului sunt si o multime de lucruri originale absolut spectaculoase. Spre exemplu, fantana de la Bellagio este o realizare tehnologica deosebita iar spectacolul pe care il ofera este uimitor. Nu stiu cine poate sa vada asa ceva si sa spuna ca e kici… poate vreun marxist 🙂

  2. Bre.. te-au furat gangsterii??? Nu ai mai scris nimic!!!

    Parca pe 20 trebuia sa te intorci. Ai venit? Te reacomodezi cu ora romaniei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 8688 to the field below: