Dau pe net peste nişte discuţii în care se încearcă o definiţie a fotografiei. Trebuie să vă citez câteva care m-au dat pe spate : “Fotografia este o stare”, “Fotografia e o poveste” sau una ceva mai elaborată: “… vad fotografia artistică mai mult ca o filozofie , o filozofie a luminii , ceva mai presus de artă din punct de vedere al intelectului.”
Ca să vezi…!
Respect părerile altora dar vreau să-mi păstrez şi simţul umorului. Aş putea spune că aceste discuţii sunt mai presus de mine din punct de vedere al intelectului. Ştiu că excesele şi emfaza sunt capcane în care picăm uneori dar parca unora le şi place să se tăvălească prin ele. Recunosc că nu ştiu nici definiţia din DEX a fotografiei şi probabil că dacă aş fi întrebat aş suna un prieten sau aş cere fifty-fifty. Dincolo de însăşi etimologia cuvântului, pe care o găsesc mai mult decât suficientă si oricum preferabila unor flotări intelectuale la limita hazliului, nu ştiu ce (altceva) e fotografia şi nici nu mă interesează, după cum la întrebarea “de ce fotografiezi?” nu pot răspunde mai sincer decât “pentru că îmi place”. Îmi place fotografia aşa cum îmi place să beau ceai negru sau să joc fotbal. Mecanismul interior care e responsabil pentru toate astea îmi este total necunoscut şi probabil că aşa o să rămână. Nu cred că Mozart se întreba între două partide de biliard ce înseamnă muzica şi mă îndoiesc că îl interesa dacă e artă sau mai presus de artă atunci când a scris prima compoziţie, la 5 ani. Şi, din câte ştiu, nici nu ne-a lăsat vreo definiţie.

dsc_0040.jpg

2 Replies to “Atitudine negativă”

  1. De acord cu tine! Numai ca ies unele poze asa de bine incat iti vine sa filozofezi pe marginea ei. La cate de banal a ajuns acum sa fotografiezi in zilele noastre, ma mir ca se mai gasesc oameni care sa filozofeze si sa o considere o arta.
    Cred ca merita acum, ca mai orice domeniu sa se faca o distinctie intre poza si fotografie.
    Pentru mine poza e ceva de duzina fara ceva special nici la subiectul fotografiat nici la modul cum a fost fotografiat, si fotografia, care transmite un mesaj, o stare, ceva.
    Distinctia o facem noi oamenii.

  2. In general fotografia facuta neprofesionist denatureaza adevarul. Fotografia poate pastra vie o amintire placuta,o zi de nastere de exemplu, cat si alta extrem de neplacuta, o inmormantare sa zicem.Fotografia poate fi deci, atat utila cat si extrem de inutila.Cu fotografia ne putem mandri dar tot atat de bine ne putem jena. Fa-i unei dive o poza cand sta asezata pe vasul de wc si spune-mi cat de mult mai conteaza pentru tine ca persoana respectiva este superba…
    Fotografia trebuie privita asa cum este, gusturile nu se discuta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 2923 to the field below: